—
Gastronomia to branża warta wiele miliardów dolarów. Jednak od dziesięcioleci branża ta boryka się z jednym problemem – jak
jak pozbyć się zużytego oleju kuchennego?
Odpowiedzią jest jego recykling.
Istnieje kilka sposobów na recykling zużytego oleju kuchennego. Jednym z nich jest skorzystanie z usług
firmy zajmującej się utylizacją odpadów przemysłowych. Jest to zwykle wykonywane przez ciężarówki oleju odpadowego do centralnej lokalizacji, gdzie jest
przetwarzany i rafinowany na biodiesel i inne produkty.
Inną opcją jest recykling własnego zużytego oleju kuchennego w domu. Istnieje
Istnieje kilka firm, które sprzedają zestawy, które pozwalają na przekształcenie własnej kuchni frytownicy do maszyny do recyklingu oleju.
A
Trzecią opcją jest użycie komercyjnych restauracji jako pośrednik między firmą a firmą utylizującą odpady przemysłowe lub
producentem biodiesla.
Recykling oleju gastronomicznego jest ważnym elementem każdej polityki środowiskowej. Zmniejsza on emisję dwutlenku węgla, redukuje ilość
odpadów i zmniejsza zapotrzebowanie na nowe surowce.
Ponieważ firmy gastronomiczne są coraz bardziej świadome swoich obowiązków
odpowiedzialności za środowisko naturalne, szukają sposobów na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla, a recykling oleju gastronomicznego jest kluczowym elementem tego procesu.
recykling oleju gastronomicznego jest kluczową częścią tego procesu.
Poniżej przedstawiamy, w jaki sposób recykling oleju gastronomicznego może przyczynić się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla, a także kilka
praktyczne kroki, które można podjąć, aby to osiągnąć.
Co to jest recykling oleju gastronomicznego?
Recykling oleju gastronomicznego to proces, w którym
zużyte oleje spożywcze są zbierane, filtrowane i przetwarzane na nowe produkty, takie jak biodiesel lub inne paliwa.
Korzyści płynące z
recyklingu oleju gastronomicznego obejmują:
Zmniejszenie ilości odpadów – Ilość odpadów wytwarzanych przez restauracje i inne placówki gastronomiczne
Ilość odpadów wytwarzanych przez restauracje i inne placówki gastronomiczne jest znacznie ograniczona, ponieważ tylko niewielkie ilości zużytego oleju kuchennego są potrzebne do dalszego wykorzystania.
Emisja dwutlenku węgla – Używanie olejów spożywczych z recyklingu zamiast świeżych pomaga zmniejszyć emisję CO2 w transporcie podczas
transportu surowców takich jak oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce. Zmniejsza również emisję CO2 podczas produkcji, ponieważ
przy produkcji biodiesla z materiału z recyklingu potrzeba mniej energii niż ze świeżego materiału
Więcej na Zielone restauracje