Gastronomia to branża warta wiele miliardów dolarów. Jednak od dziesięcioleci branża ta boryka się z jednym problemem – jak

jak pozbyć się zużytego oleju kuchennego?

Odpowiedzią jest jego recykling.

Istnieje kilka sposobów na recykling zużytego oleju kuchennego. Jednym z nich jest skorzystanie z usług

firmy zajmującej się utylizacją odpadów przemysłowych. Jest to zwykle wykonywane przez ciężarówki oleju odpadowego do centralnej lokalizacji, gdzie jest

przetwarzany i rafinowany na biodiesel i inne produkty.

Inną opcją jest recykling własnego zużytego oleju kuchennego w domu. Istnieje

Istnieje kilka firm, które sprzedają zestawy, które pozwalają na przekształcenie własnej kuchni frytownicy do maszyny do recyklingu oleju.

A

Trzecią opcją jest użycie komercyjnych restauracji jako pośrednik między firmą a firmą utylizującą odpady przemysłowe lub

producentem biodiesla.

Recykling oleju gastronomicznego jest ważnym elementem każdej polityki środowiskowej. Zmniejsza on emisję dwutlenku węgla, redukuje ilość

odpadów i zmniejsza zapotrzebowanie na nowe surowce.

Ponieważ firmy gastronomiczne są coraz bardziej świadome swoich obowiązków

odpowiedzialności za środowisko naturalne, szukają sposobów na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla, a recykling oleju gastronomicznego jest kluczowym elementem tego procesu.

recykling oleju gastronomicznego jest kluczową częścią tego procesu.

Poniżej przedstawiamy, w jaki sposób recykling oleju gastronomicznego może przyczynić się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla, a także kilka

praktyczne kroki, które można podjąć, aby to osiągnąć.

Co to jest recykling oleju gastronomicznego?

Recykling oleju gastronomicznego to proces, w którym

zużyte oleje spożywcze są zbierane, filtrowane i przetwarzane na nowe produkty, takie jak biodiesel lub inne paliwa.

Korzyści płynące z

recyklingu oleju gastronomicznego obejmują:

Zmniejszenie ilości odpadów – Ilość odpadów wytwarzanych przez restauracje i inne placówki gastronomiczne

Ilość odpadów wytwarzanych przez restauracje i inne placówki gastronomiczne jest znacznie ograniczona, ponieważ tylko niewielkie ilości zużytego oleju kuchennego są potrzebne do dalszego wykorzystania.

Emisja dwutlenku węgla – Używanie olejów spożywczych z recyklingu zamiast świeżych pomaga zmniejszyć emisję CO2 w transporcie podczas

transportu surowców takich jak oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce. Zmniejsza również emisję CO2 podczas produkcji, ponieważ

przy produkcji biodiesla z materiału z recyklingu potrzeba mniej energii niż ze świeżego materiału

Więcej na Zielone restauracje