Jedzenie włoskie

Jedzenie włoskie

Włoskie jedzenie to jedna z najsłynniejszych kuchni świata. W dużej mierze dzięki długiej i zróżnicowanej historii Włoch, z własnymi regionalnymi odmianami, powstała ogromna różnorodność wyjątkowych i pysznych dań.

Włochy słyną nie tylko ze smacznego jedzenia – mają też różnorodną kulturę i historię, a także piękne zabytki, które sprawiają, że jest to jedno z najważniejszych miejsc w Europie. Przez to jedzenie włoskie jest tak popularne na całym świecie.

Podstawowe składniki włoskiej kuchni to różne rodzaje makaronu, pizzy, przystawek z warzyw i owoców morza oraz różnego rodzaju mięsa. Z tego powodu często jest ona nazywana jedzeniem sycylijskim lub neapolitańskim. Jednak doprawione dodatkowo sosem pomidorowym jest już typowo włoską potrawą.

Z jedzeniem włoskim wiąże się wiele ciekawych historii. Jedną z nich jest ta, że Włochy jako pierwsze na świecie wprowadziły jako oficjalną kuchnię państwową. Dziś jest to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie i każdy, kto choć raz spróbował, z pewnością ją polubi.

Włosi jedzą posiłki dwukrotnie dziennie – śniadanie składa się zwykle z kawy, herbaty, pieczywa i masła orzechowego, a obiad to przede wszystkim ciepła potrawa. Najpopularniejsze dania włoskie to oczywiście pizza i spaghetti. Jednak warto też spróbować makarony ze szpinakiem, rybą lub mięsem. https://focaccia.pl/