Filtry do wody wodorowej

Filtry do wody wodorowej

Zwykła woda to najzdrowszy wybór, jeśli chodzi o nawadnianie organizmu. Niektórzy producenci napojów twierdzą jednak, że dodanie do wody pierwiastków takich jak wodór może poprawić jej walory zdrowotne. Woda wodorowa to woda, która zawiera cząsteczki wodoru. Mówi się, że te cząsteczki wodoru działają jak przeciwutleniacze. Producenci twierdzą, że wodór dodany do wody pomaga neutralizować wolne rodniki tlenowe, które przyczyniają się do powstawania chorób, stanów zapalnych i starzenia się.

Filtry do wody wodorowej

Woda uwodorniona to w zasadzie woda z dodatkowym atomem wodoru, który nie wiąże się z wodą i występuje jako wolny jon. Woda wzbogacona wodorem jest przedmiotem badań od dziesięcioleci i od wielu lat jest bardzo modna w Japonii. Niezależnie od tego, czy jest to chwyt reklamowy, czy nie, woda wodorowa staje się coraz bardziej popularna, zwłaszcza po wprowadzeniu tanich urządzeń. Cząsteczki wody składają się z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu, ale niektórzy twierdzą, że dodanie do wody dodatkowego wodoru przynosi korzyści, których nie daje zwykła woda. Uważa się, że organizm nie może skutecznie wchłonąć wodoru zawartego w zwykłej wodzie, ponieważ jest on związany z tlenem. Niektórzy producenci twierdzą, że po dodaniu dodatkowego wodoru, cząsteczki wodoru są „wolne” i bardziej dostępne dla organizmu. Zasadniczo filtr do wody ma za zadanie poprawić jakość wody. Istnieją dwa główne typy filtrów do wody. Filtry do wody wykorzystujące efekty chemiczno-fizyczne, dzięki czemu mogą usuwać substancje rozpuszczone (takie jak sole lub minerały). Należą do nich wymieniacze jonowe i właściwości adsorpcyjne węgla aktywnego. Fizyczne filtry do wody wodorowej, które zatrzymują zanieczyszczenia w sposób czysto mechaniczny (jak sito), w zależności od wielkości porów. Wielkość porów decyduje m.in. o skuteczności systemów lub o tym, które substancje są filtrowane, a które pozostają w wodzie.

Leave a Reply

Your email address will not be published